etikete

Govorimo o dokaj pogosti besedi, ki se uporablja na slovenskem prostoru, vendar tukaj ne bomo govorili o pravilih obnašanj, vendar o drugih vrstah etikete. Gre za ploščico, na katero je pritrjen list z glavnimi in posebnimi označbami stvari. Tako vsaj pomen etikete navaja slovar Slovenskega knjižnega jezika.

V angleškem jeziku se imenuje label, zaradi česar lahko kdo pomisli, da gre za isto stvar kot nalepka. Vendar etikete in nalepke niso sopomenke, torej ne gre za isto stvar. Najlažje bi stvar razložili tako, da rečemo da gre za izdelek, na katerem najdemo informacije, določene z zakonom, in je dodana tistemu glavnemu izdelku, o katerem nosi informacije.

Etikete se seveda razlikujejo od izdelka do izdelka. Vsebujejo različne informacije. Etikete, všite na oblačila na primer, vsebujejo informacije o negi in vzdrževanju kupljenih oblačil. V kozmetični industriji je kvaliteta etikete morda še toliko bolj pomembna, saj naredi izdelek privlačnejši za potrošnikove oči. Ne moremo pa niti mimo etikete v prehrambni industriji, kjer moramo upoštevati standarde za varstvo zdravja potrošnikov in zaposlenih. Izpolnjevati mora tudi stroge zahteve glede kemične sestave ter vodoodpornost.

Preden se pa odločimo kakšne etikete izbrati za lastno uporabo, pa je pomembno, da preučimo za kaj točno se bo uporabljala. Saj lahko za različno uporabo, izberemo drugačno etiketo. Odločimo se tudi kakšna dimenzija bo za nas naj primernejša in v kakšnem vzorcu bo natiskana. Etikete so praktične za uporabo in hkrati za promocijo, saj govori o nas in našem podjetju, tudi ko nismo fizično prisotni na kraju uporabe izdelka oz storitve, ki jo uporablja potrošnik, ko je v stiku z etiketo.