Samolepilne etikete

Na trgu so najbolj uporabne in najbolj praktične navadne, papirnate etikete. Vendar ni nujno, da je primerna za vsak izdelek. Samolepilne etikete so največkrat izdelane iz sintetičnih materialov, to sta poliester in polietilen. To sta prilagodljiva materiala in dokaj preprosta za predelavo.

Samolepilne etikete se uporabijo takrat, ko je potrebno da so dolgo obstojne, odporne na umazanijo, olje, vlago, UV-žarke, visoke temperaturne razlike in nihanja. V poštev pridejo predvsem v industrijskih obratih, za označevanje delovnih strojev, elektro omaric in tako naprej.

Samolepilne etikete se tukaj delijo na dva dela in sicer tiste informativne in tiste, ki označujejo posamezne mehanske dele. Odporne morajo biti tudi na kemijske vplive. Z izborom ustreznega materiala lahko v celoti izpolnijo svojo nalogo. Samolepilne etikete se uporabljajo tudi v farmaciji, knjižnicah, skratka povsod kjer je potrebno, da so etikete odporne.

Ni pa nujno da gre vedno za plastične, poznamo tudi papirnate samolepilne etikete, ki je najbolj razširjena vrsta etikete. Najdemo jo na vseh potrošniških izdelkih v obliki deklaracije, cen, črtne kode in drugo. Velika prednost samolepilne etikete je ta, da je cenovno ugodna in je lahko poljubnega formata oz dimenzije.

V ekstremnih pogojih pa je potrebno uporabiti ekstremne samolepilne etikete. Gre za posebne materiale, ki so odporni proti vročini, morski vodi, kemičnim raztopinam skratka ekstremnim razmeram. Ker pa je potrebno slediti trendom in ti se obračajo v smeri ekološkega, so se na tržišču pojavile tudi ekološke samolepilne etikete, ki so izdelane iz recikliranih ali biorazgradljivih materialov. Vsak izdelek potrebuje etiketo z drugačno lastnostjo, samolepilne etikete pa vam bodo s svojimi dobrimi lastnostmi, zagotovo pomagale pri oblikovanju lastne blagovne znamke.